Här får eleverna vägledning genom skrivprocessen och tränar på att påbörja sitt skrivande med olika metoder. De övar också på hur en berättelse kan struktureras, inklusive inledning, händelseförlopp och avslutning, samt hur man skriver personbeskrivningar. Med rätt berättarteknik fungerar det som en röd tråd genom hela berättelsen.
Här får eleven vägledning in i skrivandet med stöd av sex effektiva metoder bestående av sex affischer för att bemästra rätt berättarteknik.
Berättartekniken är som en röd tråd som håller ihop hela berättelsen. Den gör att allt hänger ihop och blir spännande för den som läser. När man skriver använder man olika sätt att ordna berättelsen på och skapar intressanta karaktärer. På så sätt hjälper berättartekniken läsaren att följa med i handlingen och förstå vad som händer, så att berättelsen känns rolig och meningsfull.
Här får eleverna vägledning genom skrivprocessen och tränar på att inleda sitt skrivande med olika metoder. De övar på hur en berättelse kan struktureras, inklusive inledning, händelseförlopp och avslutning, samt hur man skriver personbeskrivningar. Med rätt berättarteknik fungerar dessa element som en röd tråd som binder samman hela berättelsen, vilket gör den mer engagerande för läsaren.
Eleverna får stöd av sex effektiva metoder för att bemästra berättarteknik. Denna teknik hjälper till att skapa en sammanhängande och spännande berättelse, där olika sätt att organisera handlingen och intressanta karaktärer bidrar till att fördjupa läsarens förståelse av berättelsen.
I detta upplägg arbetar ni med specifika delar av skrivandets berättarteknik. Genom pedagogiska och överskådliga affischer får eleverna vägledning i konsten att skriva berättelser utifrån punkterna: vem, var, vad, målet, konflikten och slutet. Till varje punkt finns en kortfattad faktatext om dess betydelse och vikten av att tänka på den.
Målet med denna arbetsmetod är att eleverna ska ha övat på att:
– Komma igång med skrivandet genom olika knep
– Skriva personbeskrivningar och utveckla huvudkaraktärer
– Skapa och utveckla miljöbeskrivningar
– Använda berättarkurvan med början, mitten och slut
– Skriva hela texter med en röd tråd
– Ge återkoppling på andras texter
– Revidera sina texter utifrån återkopplingen de får.
Det finns även ett liknande material som heter “Skriva berättelse – Berättarstruktur”.
Genom sju pedagogiska och överskådliga mallar får eleverna stöd i konsten att skriva berättelser med fokus på följande punkter: huvudperson, vad, var, problem/konflikt, mål och avslut. Till varje punkt finns en kortfattad faktatext som förklarar dess betydelse.
Det finns även en checklista som eleverna kan använda för att bearbeta sina texter under och efter skrivprocessen.
Materialet “Skriva berättelse – Berättarstruktur” går att ladda ner separat här.
Genom pedagogiska och överskådliga affischer får eleverna vägledning i konsten att skriva berättelser utifrån punkterna: vem, var, vad, målet, konflikten och slutet. Till varje punkt finns en kortfattad faktatext om dess betydelse och vikten av att tänka på den.
Jag har även skapat ett material som heter ”Kreativa skrivuppgifter”.
Här kan du ge eleverna en kreativ start på sina berättelser med hjälp av dessa 16 inspirerande skrivuppgifter. Dessa korta berättelser tar dem till okända platser där de får möjlighet att fortsätta handlingen och skapa sina egna slut.
Materialet ”Kreativa skrivuppgifter” går att ladda ner separat här.
Jag har även skapat materialet “Sago- och berättar kort” med 150 stycken olika inspirerande bild- och sagokort som erbjuder en mängd olika möjligheter och syftar till att stimulera både fantasi och berättande.
Materialet “Sago- och berättar kort” kan du ladda ner separat här.
Här kan du ta del av andra skrivuppgifter anpassat för elever inom olika åldrar och inom olika teman.
Tack för att du vill ladda ner detta material.
Glöm inte att lämna en recension och betyg på Skolmagi!
Dela gärna era intryck av materialet efter användning, både ur ditt perspektiv som lärare och utifrån elevernas upplevelser.
Detta hjälper andra att förstå hur materialet upplevts och kan inspirera lärare och pedagoger att använda det med sina elever.
Det glädjer mig även om ni visa hur ni använder materialet i undervisningen på sociala medier, förutsatt att ni taggar Gullis lästips – @gullislastips i era inlägg och skickar dem till mig. Tagga mig gärna i dina bilder eller stories på Instagram och Facebook, eller skicka en bild så kan jag dela den online.
Detta ger mig möjlighet att se hur materialet används och sprider inspiration till andra lärare och elever.
Jag ser verkligen fram emot att ta del av era kreativa och innovativa sätt att använda materialet i förskolan, klassrummet, på fritids och i biblioteket.
Skicka gärna en kort hälsning med dina kontaktuppgifter via e-post till gullislastips.skolmagi@gmail.com, eller som ett direktmeddelande på Instagram eller Facebook.
Som tack får du en rabattkod på mina material på Skolmagi.
Materialet är utformat för privat bruk, för grupper i klassrummet samt för att dekorera bibliotek och skolbibliotek. Det kan även användas som en del av undervisningen i klassrummet.
Bilder som jag använder i mina material kommer främst från Canva, Freepik, Creative Fabrice, AI och är ibland köpta via Etsy av olika försäljare. Text och loggor kommer främst från Canva, Creative Fabrice, OnlinePrinters.se, Fontiner, DaFont och Textfx.com.
Snälla sprid inte materialet vidare, utan dela istället länken till ursprungskällan. Men, om du delar ditt arbete med detta material i sociala medier, vore det superkul om du taggade @gullislastips så jag kan se hur du trollar med det!
Besök min butik på Skolmagi för att ta del av andra digitala lektionsmaterial inom olika ämnen och teman. Här kan du ta del av läsfrämjande material.
Upptäck Gullis lästips förtrollande boktips för unga läsare!
Utforska min webbplats och följ mina äventyr på Instagram, Facebook, Pinterest, TikTok och Youtube under namnet Gullis lästips – @gullislastips
På min hemsida väntar bokrekommendationer för barn och ungdomar, olika tematiska inlägg och lärarhandledningar, bok- och läsaktiviteter, tips på böcker för klassuppsättning samt en mängd med läsinspiration.
Min passion är att förvandla läsning till en superkraft som lyfter elever till oanade höjder i både skola och liv.
Med erfarenhet som skolbibliotekarie och 20 år som fritidspedagog och stödlärare, strävar jag efter att dela med mig av min breda kunskap inom skolans alla ämnen.
Har du något på hjärtat, snubblar över ett stavfel eller bara vill babbla om böcker? Inga problem! Jag är som en bokdetektiv redo att kolla allt, men ibland kan lite dyslexi smyga sig in och skoja till det. Så ge det gärna ett extra ögonkast innan du trycker på skrivar utskriften.
Skicka iväg ett mail om du har frågor eller vill ha några kanonboktips till gullislastips.skolmagi@gmail.com.
En dag fylld av magi önskar Ullis från Gullis lästips.
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.