Detta vikingamaterial från Gullis lästips är ett mycket omfattande och ämnesövergripande paket som täcker in en mängd olika aspekter av vikingatiden. Det är uppdelat i 33 olika kategorier som tillsammans ger en bred och djup förståelse för denna fascinerande historiska epok.
Detta omfattande vikingamaterial täcker en mängd olika aspekter av vikingatiden – från historiska källor och vikingarnas tro till vardagsliv, yrkesliv, mat, byggnadsteknik och geografi, och mycket mer.
Varje kategori erbjuder informativa faktatexter som ger eleverna en solid grundläggande förståelse. Dessutom inkluderar många av delarna praktiska och kreativa uppgifter som engagerar eleverna, vilket gör lärandet både underhållande och meningsfullt.
Vikingamaterialet är ämnesöverskridande och utformat för att kunna användas inom en mängd olika skolämnen, såsom historia, svenska, samhällskunskap, religion, bild, slöjd, teknik och matematik. Genom sitt breda innehåll och mångsidiga upplägg passar materialet utmärkt för projektbaserat lärande och ger eleverna en heltäckande förståelse för vikingatiden.
I vikingamaterialet kombineras fakta med teoretiska och praktiska moment för att ge eleverna en mångsidig och engagerande inlärning som är kopplade till denna fascinerande epok. Genom denna kombination får eleverna en djupare förståelse och ett större engagemang för ämnet.
De olika kategorierna som ingår i viking materialet är:
– Historiska källor
– Vikingatidens början och slut
– Namn under vikingatiden
– Runor och runstenar
– Vikingafamiljen och deras livsstil
– Samhällshierarkin under vikingatiden
– Livet som viking: män, kvinnor och trälar
– Livet för vikinga män
– Livet för vikingakvinnor
– Livet för vikingabarn
– Vikingalekar *Genom den separata nedladdningen kan man få tillgång till de tidsenliga brädspelet Hnefatafl, känt från Viking även känt som Tablut som betyder “Kungens bord”, är ett anrikt gammalt spel som kombinerar visdom, strategi och militär visdom.
– Trälar
– Vardagsliv och arbetsuppgifter på gården
– Yrkesroller och uppgifter på gården
– Långhus under vikingatiden
– Livet på gården under vikingatiden
– Djurhållning på gården under vikingatiden
– Matvanor under vikingatiden
– Vikingageografi och handel: *Genom en separat nedladdning kan man få tillgång till materialet “Vikingageografi”, som ger eleverna insikt i vikingarnas plundringar och handelsresor, deras hemland och områden med bosättningar. Det finns även möjligheten att ta del av brädspelet “Valhallas erövring” som är ett spännande brädspel som utmanar och lär elever från årskurs 4 och uppåt om den fängslande vikingatiden med det tillhörande kortleken “Vikingarnas värld” som är ett spännande och lärorikt kortspel som utmanar och lär elever från årskurs 3 och uppåt om den fascinerande vikingatiden som även går att ladda ner separat här.
– Vikinga matematik: *Detta material kan också laddas ner separat här.
– Städer i Norden under vikingatiden
– Vikingarnas plundringståg: äventyr och skatter
– Vikingaskeppen
– Vikingarnas försvar och vapenhantering
– Livet efter döden
– Vikingarnas tro på livet efter döden
– Fornnordisk religion och asatro: *Genom separata nedladdningar kan du få tillgång till materialet “Fornnordisk religion och asatro” samt memoryspelet “Asagudarnas rike – Upptäck nordiska gudar och gudinnor”, där eleverna kan lära sig mer om asatron och dess olika gudar.
– Mytologiska varelser
– Ritualer och kultur
– Högtider
– Ting och lagar
– Åtta kända vikingar: *Genom en separat nedladdning finns materialet “Vikingatidens äventyr och erövringar: En historisk resa genom Nordens möten med vikingarna”, där eleverna lär sig mer om 30 kända vikingar genom historien.
– Vikingatidens avslut
Materialet om vikingatiden omfattar även roman- och skrivprojektet “Vikingaresan”, som ger eleverna en fantastisk möjlighet att skapa sina egna fängslande berättelser om vikingatiden. Projektet är strukturerat i tio olika delar och uppmuntrar eleverna att kreativt utforska vikingatidens värld. Här får eleven fokusera på en specifik resa, där de kan välja mellan teman som handel, plundringståg eller utforskning av nya bosättningsområden. Under processen uppmanas de att inkludera detaljer som speglar tidens karaktär. Samtidigt som de skriver sina berättelser får eleverna möjlighet att förbättra sina skrivfärdigheter. Genom att blanda fakta med sin egen kreativitet kan de skapa berättelser som verkligen återspeglar den rika kulturen och historien från vikingatiden.
De tio berättelse ämnena i roman- och skrivprojektet ”Vikingaresan”:
1. Min berättelse om vikingafärden – En introduktion till berättelsen.
2. Vikingaskeppens historia och betydelse – Beskriv skeppet och dess roll under resan.
3. Förberedelser inför vikingafärden – Planering och packning för resan.
4. Förberedelser och offer inför resan – Traditioner och viktiga val.
5. Under vikingafärden – Resans gång och utmaningar.
6. En dramatisk händelse under vikingafärden – spännande eller oväntade händelser.
7. Ankomsten – När resans mål nås.
8. Vikinga geografi och handel – Upptäck äventyr och erövringar.
9. Vikingastrider – Konflikter och erövringar.
10. Återförening eller nya begynnelser – Slutet på resan eller början på något nytt.
I roman- och skrivprojektet ”Vikingaresan” ingår stödjande fiktiva faktatexter som ger eleverna både inspiration och kunskap om vikingarnas liv, resor och kultur. Dessa texter fungerar som en grund för elevernas egna berättelser och hjälper dem att skapa trovärdiga och spännande historier.
Projektet innehåller också vägledande frågor som hjälper eleverna att strukturera sina berättelser och utveckla sina egna mångfacetterade vikinga berättelser. För att göra berättelserna ännu mer engagerande ingår tips på berättartekniker, såsom hur man skapar spännande karaktärer, bygger upp handlingar och använder beskrivande språk.
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.